Schaduw in de tuin: wat werkt wél en wat niet?

schaduw in de tuin creeren
#

Tijdens de zomer maakt u volop gebruik van uw tuin. De tuin is dan een verlengstuk van uw huis. Heerlijk om tijdens de warme zomermaanden te genieten van de zon, op uw eigen terras. Maar zeker ook om de koelte in de schaduw op te zoeken. Hoe creëert u verkoelende schaduw in uw tuin? Lees meer over de verschillende mogelijkheden met voor- en nadelen en ontdek wat bij u past.

Parasol, overkapping of veranda

De parasol is de meest voor de hand liggen manier om schaduw te creëren. Want dit geeft hetzelfde zonintensiteit verminderende effect als een overkapping of veranda, maar is makkelijker te verplaatsen. Een overkapping of veranda geven wat meer sfeer en zijn multifunctioneel: ook met lichte regen kunt u buiten zitten en met terrasverwarming is het ook een ideale relaxplek voor de koelere zomeravonden. Eén groot nadeel is dat de warmte eronder blijft hangen.

schaduwscherm in tuin
Schaduwdoek
schaduwdoek voor schaduw tuin

Die warmte blijft al minder hangen bij een schaduwdoek. Dit doek spant u met haken aan ophangpunten die speciaal hiervoor gemaakt moeten worden. Door tactische plaatsing creëert u met dit doek schaduw. Het is dus een oplossing die u eenvoudig weer verwijdert als de zon een tijd niet schijnt.

Prieel

Een prieel dat begroeid is met (klim)planten heeft ongeveer hetzelfde effect als een overkapping, maar biedt veel meer verkoeling. U kunt ook bij lichte regen nog beschut zitten én de warmte blijft niet hangen. Dat laatste is een mooi voordeel ten opzichte van de eerdere twee opties.

schaduwscherm in tuin
Boom met open structuur
schaduw door bomen in tuin

De meest natuurlijke manier van schaduw creëren is door op een slimme manier bomen te plaatsen. Want bomen geven schaduw én verkoeling. De Hoog Hoveniers heeft hier oog voor en adviseert u daarom graag bij de aanplant, zodat u optimaal profiteert van de schaduw. Onze tip: kies voor een kleinere boom met een brede kroon of een open structuur. Zo voorkomt u dat er een ‘groen blok’ in uw tuin ontstaat. Denk aan een meidoorn, valse christusdoorn of amberboom.

Boom met dakvorm

Dakbomen zijn bomen die van nature opgaand groeien en in een dakvorm zijn gesnoeid. De laatste jaren is het aanbod in dakbomen sterk toegenomen, waardoor u volop keuze heeft in boomsoorten. Door de parasolvorm zijn de ideaal om uw terras te voorzien van schaduw en verkoeling.

dakplantaan voor schaduw in tuin

Meer weten over schaduw in de tuin?

Wilt u weten hoe u in uw tuin meer schaduwplekken maakt, hebt u hulp nodig bij de keuze voor de juiste schaduwoptie of hebt u een andere vraag over uw tuin? Neem dan gerust contact op met De Hoog Hoveniers via info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Wilt u meer zien van De Hoog Hoveniers? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten. Zo bent u ook altijd op de hoogte van de nieuwste blogs.

Ook interessant:
Winterklaar maken van uw tuin: Tips voor het onderhoud en meer
Bekijk project
De beste manier om onkruid aan te pakken
Bekijk project