Dit zijn de tuintrends van 2023

tuintrends 2023 rhododendron
#

Kijkt u ook al uit naar het voorjaar? Genietend van de eerste zonnestralen in uw tuin, de bloemen weer in bloei. Een heerlijke tijd! Wilt u daar straks in de lente zoveel mogelijk van genieten? Dan is het nu tijd om uw tuin voor te bereiden. Nieuwsgierig naar de tuintrends van nu? Wij hebben ze samen met wat praktische tips voor u op een rijtje gezet.

1. Ronde en organische vormen

Strakke, rechte, vierkante tuinen vol tegels of grind, zijn verleden tijd. Steeds meer tuinen zijn vooral groen, vol beplanting, gras en bomen. Dit helpt de biodiversiteit en zorgt ervoor dat uw tuin tegen een stootje kan. Bijvoorbeeld bij zware regenval. Een groene tuin neemt meer water op, dan een tuin vol tegels. Bovendien geeft veel groen en beplanting een mooi, natuurlijk effect. Vooral in combinatie met ronde en organische vormen.

tuintrends 2023 rhododendron

Tip:

Een groene tuin met organische vormen (laten) aanplanten? Denk na over schaduwplekken en zoek plantsoorten uit die bij elkaar kunnen staan. Houd bijvoorbeeld rekening met bloeitijd, bladkleur en hoogtes. Eventueel kunnen wij een tuinontwerp voor u maken waarin organische en ronde vormen samen komen met veel groen. Ook een organische zwemvijver past goed in zo’n ontwerp.

2. De eetbare tuin

Beplanting in tuinen mag anno 2023 best afwisselend zijn. Met veel verschillende soorten beplanting gaan we steeds meer terug naar de Engelse stijl. De Engelse tuinen ontstonden toen buren met elkaar zaden, stekken en planten uitwisselden. Kenmerkend zijn de gemengde plantenborders en planten die uitzaaien en zich zo door de tuin heen verspreiden. Plantsoorten die insecten aantrekken horen ook thuis in zo’n Engelse tuin. De insecten zijn de natuurlijke bestuivers van vooral fruit- en groenteplanten. Eetbare planten dus. Zo geniet u ook in de keuken van uw tuin.

Eetbare tuin met organische vormen

Tip:

Voor een gevarieerde eetbare tuin, plant u bijvoorbeeld fruitbomen en -struiken, zoals appel- en perenbomen, bramen- en frambozenstruiken. Op zonnige warme plekken gedijen vijgen- en tomatenplanten goed, maar ook kruiden, zoals roosmarijn en salie. In halfschaduw is de beste plek voor bessen, bramen en aardbeien. En voor kruiden als munt, oregano en bieslook. Meer weten over beplanting? Binnenkort vertelt onze plantenexpert Mark u er in een blog meer over.

3. Gebruik duurzame producten

Voor een tuin anno nu geldt ook: gebruik duurzame producten. En dan gaat het niet alleen om materialen die lang meegaan. Het is ook steeds gebruikelijker om net dat stapje verder te denken. Hoe is een product geproduceerd en getransporteerd? U kunt zich voorstellen dat een tegel uit China milieubelastender is, dan een tegel die in Nederland is geproduceerd. Vorig jaar zijn wij daarom lid geworden van NL Green Label.

Tip:

Nog duurzamer is het om naast duurzame producten ook materialen te hergebruiken. Stenen, hout, gevallen blad, onkruid, plantenresten, grasmaaisel, snoeisel… het kan allemaal hergebruikt worden. En dat is makkelijker dan je denkt. Denk aan een schutting van takken of een stapelmuur van stenen. Zo’n afscheiding is tegelijkertijd de ideale schuilplaats voor veel kleine dieren en insecten. Of voeg gevallen blad en plantenresten toe aan je composthoop. Deze compost gebruikt u als bodemverbeteraar, maar bijvoorbeeld ook als beschermlaag voor planten tegen vorst. Lees meer

Wat wij voor u kunnen doen?

Wilt u een groene, natuurrijke tuin? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Vraag ons gerust om advies. Dat kan al heel laagdrempelig. We kijken graag met u mee naar de mogelijkheden. Eventueel brengen we een advies met ontwerp uit dat we ook voor u kunnen aanleggen. Zo geniet u dit voorjaar nog van uw eigen stukje natuur. Mail info@dehooghoveniers.nl of bel 024 200 67 00.

Ook interessant:
Winterklaar maken van uw tuin: Tips voor het onderhoud en meer
Bekijk project
De beste manier om onkruid aan te pakken
Bekijk project